oud-Hollandse kapucijn


oud-Hollandse kapucijn 1.0

afbeelding

Bron: Pieter v Marion
( CC BY-NC 2.0 )

zwarte of bruine sierduif met brede halskraag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oud-Hollandse kapucijn…

is een duif; is een vogel; is een dier

  • [Kleur] heeft een overwegend wit, bruin of zwart verenkleed
  • [Deel] heeft een brede halskraag

    Hoofdsemagram: duif


    Algemene voorbeelden


    In 1959 richtten fokkers een speciaalclub op voor de 'Oudhollandse Kapucijn'. In de beginperiode sloten veertien leden zich aan bij deze vereniging. Erkenning van het ras door het instituut destijds de Raad van Beheer en Toezicht op het gebied van Pluimvee- en Pelsdierenteelt volgde in datzelfde jaar. Het ras genoot vrijwel direct een zekere populariteit en zeven jaar na oprichting groeide het aantal fokkers naar 123. Tegenwoordig ligt het ledental van de vereniging redelijk constant rond de zeventig fokkers. Voldoende om het ras in stand te houden en liefhebbers te voorzien van de nodige dieren.

    https://www.levendehave.nl/artikelen/oudhollandse-kapucijn-ruim-halve-eeuw-geleden-herontdekt, Jinke,

    Sierduiven, waaronder deze drie oudhollandse kapucijnen en een carrier (onder), vormden de grootste categorie onder de veertigduizend kleine dieren die zeshonderd hobby-fokkers het afgelopen weekeinde in de Haagse Houtrusthallen bijeengebracht hadden voor de 97ste Avicultura.

    NRC Handelsblad,

    De Oud Hollandse Kapucijn is oorspronkelijk niet zo Hollands als de naam doet vermoeden. Zoals vrijwel alle sierduivenrassen is ook de Kapucijn of de oorspronkelijke vorm waaruit de huidige Oud Hollandse Kapucijn is ontstaan, vermoedelijk afkomstig uit de landen rond de Middellandse zee, Oost Europa of Azië.

    http://kapucijn.sierduif.nl/joomla/geschiedenis,